Használt autó vásárlás – egy nem várt csomag

Ha új gépjárművet vásárolunk, ne csak az eredetvizsga és a biztosítás járjon a fejünkben. Ezzel az egyszerű ellenőrzéssel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat!

Amikor Budapestre utazunk, mindenki fejében megszólal egy hang: „Itt bizony parkolási díjat kell fizetni!” Nincs ez másképp a Budapesten élők gondolataiban sem, amikor a szomszédos kerületben, vagy egy messzebb eső helyen intézik ügyeiket és parkolni szeretnének. Abban az esetben nekik is számolni kell azzal, hogy amennyiben igénybe kívánják venni a parkolási szolgáltatást, akkor bizony várakozási díjat kell fizetniük. Jogosan merül fel viszont a kérdés, mi történik abban az esetben, amikor életvitelszerűen olyan kerületben élünk, ahol várakozási díjat kell fizetni a parkolásért. Akkor is parkolójegyet kell váltani egy jegykiadó automatánál? Vagy éppen SMS-ben, vagy applikációval kell elindítani a várakozási díj megfizetését? A válasz természetesen:  nem.

Azon lakosok esetében, akik – ahogyan a Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelete (Parkolási rendelet) is fogalmaz: akik állandó lakóhellyel rendelkeznek a várakozási övezet területén, lakossági várakozási hozzájárulás iránti kérelmet terjeszthetnek elő.

Mit is jelent ez pontosan?

Azon lakos, aki a várakozási övezet területén állandó lakóhellyel rendelkezik, kérelmet terjeszthet elő, hogy egy kisebb összegű költségtérítés megfizetésével az adott évben „ingyen” parkolhasson a lakóhelyén, tehát mentesül a folytonos várakozási díjak megfizetése alól. Azonban ennek a hozzájárulásnak vannak bizonyos feltételei. Az egyik ilyen feltétel, hogy az adott gépjármű esetében megfizetésre kerüljön a fennálló várakozási díj tartozás.

Mikor jelenthet ez gondot?

Leginkább abban az esetben, amikor új gépjárművet vásárolunk, és igényelni szeretnénk a lakóhelyünk szerinti lakossági várakozási hozzájárulást. A legtöbben ekkor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy az adott gépjárműre több tíz, de akár több százezres tartozást halmozott fel a korábbi tulajdonos. Ebben az esetben az illetékes Önkormányzat, vagy a parkolási szolgáltatást végző Társaság nem fogja engedélyezni a hozzájárulás kiadását.

Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük?

Mikor meg kívánjuk vásárolni új gépjárművünket – és tisztában vagyunk azzal, hogy mely kerületben szeretnénk igényelni lakossági várakozási hozzájárulást – minden esetben kérjünk egy, az illetékes Önkormányzat, illetve parkolási szolgáltatást végző Társaság által kiadott igazolást a gépjármű tulajdonosától arról, hogy az adott gépjármű esetében nem áll fenn várakozási díj tartozás, ezzel elkerülhetjük a gépjármű megvásárlását követően felmerülő esetleges kellemetlenségeket.