Adat szalon

Önzetlen segítségen alapuló szakmai együtt-gondolkodás

Az ügyvédek együttműködésének ma már több jog által szabályozott formája is van: ügyvédi iroda, irodaközösség, társulás. De úgy gondoljuk, hogy van az együttműködésnek egy másik szintje: az önzetlen segítségen alapuló szakmai együtt-gondolkodás. Egy olyan folyamatosan alakuló és szakmákon átívelő területen, mint az adatvédelem, ez különösen fontos. Erre a gondolatra építve indítottuk útnak 2020-ban az Adat Szalont. Egy nagy, kerek asztal körül beszéltük meg a legújabb adatvédelmi kérdéseket, közben jókat nevettünk, kávéztunk, sokan barátok is lettünk. A kerek asztal körül közösség formálódott, olyan közösség, ahol a tagok keresik egymást két szeánsz között is a kérdéseikkel, segítünk egymásnak.

 

Folytatás az online térben...

Aztán egyre többen jelezték, hogy online szívesen részt vennének az adatvédelmi témájú előadásokon, ezért 2021. decemberben elindítottuk az Adat Szalon Online-t. Ennek az ingyenes, regisztrációhoz nem kötött, élő előadássorozatnak az a célja elsősorban, hogy a GDPR-t akár kevésbé szerető, de kényszerűségből alkalmazó kollégáknak nyújtsunk kifejezetten gyakorlati szempontú szakmai támogatást. Az adatvédelmi jogot ugyanis nem sokan tartják a legizgalmasabb jogterületnek, egyre többen ismerik fel, hogy a napi munkánk során nem lehet elkerülni az alkalmazását. Ezeket az alkalmakat rövid ismertetőt, számos „jó gyakorlat” javaslatot tartalmazó előadással kezdjük, aztán átadjuk a szót a résztvevőknek és a rendelkezésre álló idő legalább felében a felmerülő kérdésekre válaszolunk. A decemberi témánk az ügyfél-azonosítás és az ingatlan adásvételi szerződés volt, februárban a kötelező nyilvántartásokról volt szó.

Már az első alkalommal sok kolléga csatlakozott hozzánk az online térben, ami nagyon megtisztelő volt számunkra. 2022. elején örömmel vettük, hogy a Pesti Ügyvéd érdemesnek tartott minket a bemutatásra, szinte ugyanakkor vettünk fel egy csaknem egyórás anyagot az Ügyvéd podcast adásába, „Adatvédelem az ügyvédi iroda gyakorlatában” címmel, ahol reméljük, sok érdekes és hasznos tudnivalót osztottunk meg a hallgatókkal.

Biztatásnak vettük az online előadásainkon a nagy létszámot, a podcast hallgatottsági adatait, és a sok-sok pozitív visszajelzést, melynek során megerősítették a kollégák, hogy nagy szükség van az adatvédelem területén a segítségre, így újabb lépésként úgy döntöttünk, hogy tudásunkat és tapasztalatainkat kreditpontos előadás keretében is megosztjuk a kollégákkal. Hiszünk az „élőzésben”, eseményeinket, hacsak lehet, nem rögzített formában tartjuk, ennek egyik oka, hogy fontosnak tartjuk a személyes kapcsolattartást, a másik oka pedig, hogy azt tapasztaljuk, hogy rendkívül nagy igény van a konzultációra, a kérdezz-felelek típusú beszélgetésre. Minden lehetséges alkalommal elég időt hagyunk arra, hogy az előadás után a résztvevők feltehessék kérdéseiket, és választ kapjanak rá. Szintén lényegesnek tartjuk, hogy a gyakorlati segítséget nemcsak az interaktivitás lehetőségének biztosításával nyújtsuk, hanem oly módon is, hogy táblázatokkal, jegyzetekkel, sok esetben konkrét „jó gyakorlat” ötletekkel akár szövegszerű javaslatokkal segítsük a kollégákkal.

Dr. Molnár Adél

Dr. Dékány Dóra

Dr. Kiss Ráhel

További információkért látogassa meg az Adat Szalon weboldalát: 

http://www.adatszalon.hu